Monday 19 December 2011

TIPS MEMBUAT PUDING KARAMEL

Puding Karamel

DSC_7976-1

Resipi
Puding Karamel
dipopularkan di resipidotnet yahoogroup oleh Lynn Sham
Resipi Asal - Bahan-bahan (tapi untuk percubaan saya pakai 1/2 adunan sahaja)
  • 250 ml susu cair
  • 250 ml air
  • 8 biji telur
  • 180 gm gula
  • Sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Untuk membuat gula hangus, kacau gula atas api sedarhana hingga perang, masukkan sedikit air jika perlu (dalam 2 sudu makan) curahkan gula hangus kedalam acuan karamel, biarkan dahulu
  2. Telur dan gula di pukul hingga larut dan sebati (jangan terlalu berbuih) nanti x cantik...
  3. Campurkan dengan susu cair, air dan esen vanila, kacau dan tapis (tujuan tapis untuk membuang putih telur yang tidak larut
  4. Kemudian tuang di dalam acuan yang ada karamel tadi. Boleh di kukus atau di bakar secara Bain Maire selama 55 minit untuk setengah adunan yang saya buat. Setelah sejuk baru di tebalikan dan di potong( V suka Bain Maire stukturnya lebih cantik)

No comments:

Post a Comment